5g netværk

Vi bliver hver dag mere og mere afhængige af et internettet ,der er med os alle steder og derfor udvikler hastigheden sig også eksplosivt på det nye 5g net

Mobilnettet bruger vi alle sammen næsten hver dag, uden måske egentlig at tænke over det. Det er ofte først, når nettet ikke virker optimalt, at man får øjnene op for, hvor afhængig man kan være af det til tjek af mail, intranet, kommunikation via facebook og lignende.

Hvilken udvikling kan vi vente os?

Mange mobiler er på det veletablerede 4g-mobilnet, som stadig er under udvikling hos de danske teleselskaber, men samtidig er den nye generation af datahastighed, ved at blive udviklet og testet. Navnet på dette følger den allerede etablerede navngivning, og vil derfor blive kaldt 5g.

Det kræver store omlægninger på de mobile netværker, hvis 5g skal være tilgængeligt for alle, men TDC Group har siden juni testet 5g-netværket på Københavns Hovedbanegård, og er i gang med at udbrede testområdet til blandt andet Tivoli. De tester det på højt befolkede områder, hvor netbelastningen er stor, og håber på at det på sigt kan udbredes til flere dele af landet, når det er blevet testet grundigt og fungerer på bedste vis.

Hastigheden på 5G netværket

Hastigheden på 5g-netværket vil blive 100 gange hurtigere, end det eksisterende mobilnet og skulle efter sigende være dobbelt så hurtigt, som det de nyeste tablets og telefoner i dag kan trække. Det er ved de forskellige test blevet målt til at være over 1Gbit/s. Derfor er det ikke blot nettet der skal opdateres, men også de modtagende produkter, således at det bliver muligt at udnytte de forbedrede hastighed.

Men som det antydes, er 5g stadig et fremtidsprojekt, og 5g kaldes også for 2020s mobile kommunikationsteknologier. Man kan spørge sig selv, hvorfor det er nødvendigt at udbygge det mobile netværk, som allerede nu er hurtigt. Årsagen skal dog ikke blot findes ved at kigge på sin smartphone, men kan i stedet ses ved internettets udbredelse til brug i forbindelse med alt fra dit tv til din vaskemaskine. Således at internettet ikke blot bruges til det forbrug, man kender til i dag, men udbredes til mange flere elektroniske ting.

Hvor kan vi få udbytte af 5G netværket

Der er allerede nu blevet etableret flere elektroniske produkter, som du kan betjene trådløst blandt andet ved brug af din mobiltelefon. Det ses blandt andet ved nogle kaffemaskiner, varmestyringssystemer og lignende. Men hos virksomhederne bag udviklingen af 5g-nettet er tankerne om mulighederne ved fremtidens 5g en anelse højere end blot til styring af sin kaffemaskine. Her ser man også 5g-nettet som indlejret i atleters udstyr, droner og førerløse køretøjer.

Målet med 5g er altså at skabe et hurtigt net, der samtidig er fleksibelt og med uanede muligheder for at forbinde forskellige elektroniske produkter sammen.

Hvor meget kan du spare på dit mobilabonnement?

Siden 2014 har vi på MOBILABONNEMENTpriser.dk hjulpet danskere med at finde det bedste og billigste mobilabonnement på markedet. Måske vi kan hjælpe dig også?

Sammenlign mobilabonnement priser på kun 2 min og beregn nemt din årlige besparelse via vores søgemaskine.

Start søgning (Oktober 2021 priser)