Populære udbydere

Gratis oprettelse!
4 stjerner
4,3/5 baseret på 21.559 Trustpilot anmeldelser
 • Ingen binding

 • Bedst til prisen

 • Virker i hele EU

ÆGTE FRI tale
5 stjerner
4,6/5 baseret på 1.159 Trustpilot anmeldelser
 • Ingen binding, ingen gebyrer

 • Nordens stærkeste netværk

 • Danmarks bedste kundeservice

Gratis oprettelse!
5 stjerner
4,7/5 baseret på 34.319 Trustpilot anmeldelser
 • Ingen binding, ingen gebyrer

 • Danmarks mest tilfredse kunder

 • Stærkeste dækning i DK

Hvad betyder det at have FRI tale, data eller SMS?

 • Indholdsfortegnelse

  6 punkter

 • Læsetid

  1 minutter

 • Siden er opdateret

  20/05-2022

I dag er det sådan, at når du har et mobilabonnement, ja så betaler du en bestemt pris for abonnementet pr. måned. I det kan det være du enten har fri taletid, SMS eller måske data. Langt de fleste kender dog ikke til reglerne omkring de frie goder.

Fri taletid

Det er begyndt at blive populært for de fleste at have fri tale, men det er de færreste der ved, at den frie tale ikke gælder alle numre.
Først og fremmest er det ikke muligt at bruge sin frie tale i udlandet, ligegyldigt om du ringer til eller fra Danmark. Du kan læse mere om udenlandstelefoni her på siden. Det vil altså koste dig et vis beløb når du ringer til eller fra Danmark. Det som mange danskere derudover ikke ved er, at for mange mobilabonnementer vil der blive opkrævet et vis minut beløb når du ringer til 70- og eller 90-numre. Dette kan fx. være din læge, et rejsebureau, din internetudbyder, et uddannelsessted eller sågar dit mobilselskab. Der er derfor stor chance for, at dit "Fri tale" abonnement, ikke omfatter alle numre i Danmark.

Fri SMS

Rigtig mange mobilabonnementer inkludere i dag fri SMS. Det der i teknologi-verdnen også bliver kaldet Short Message Service. Flere danskere er ikke helt klar over hvad disse navne egenligt betyder, men faktisk vil en Short Message Servise mene et "overskudsprodukt." Har du derfor fri SMS i dit mobilabonnement, vil din afsendte SMS blive sat nederst i køen på den sendemast som du nu engang skal sende din SMS fra. Er der derfor fuldt booket med opkald på den sendemast du skal sende sin SMS fra, ja så kan det være det tager lidt tid for SMS'en at komme igennem til modtageren. Dog er det ikke ofte den almindelige bruger mærker til dette, men det kan ske. Det er godt at være opmærksom på det, når du køber et mobilabonnement med fri SMS.
Derudover er det som alt andet i udlandet ikke gratis at sende eller modtage SMS'er. Selvom du har fri SMS i dit mobilabonnement i Danmark, vil det altså ikke betyde, at det også er gratis for dig i udlandet.
Sidst men ikke mindst vil indholdstakserede SMS'er heller ikke være inkluderet i dit "Fri SMS" abonnemenet. Sådanne tjenester vil blive opkrævet seperat på din mobilregning. Helt generelt så er indholdstakserede SMS'er, tjenester hvor du kan købe eller give penge over din mobil. Det kan være når du skal støtte til velgørende formål, eller købe en bus billet.

Fri data

Har du købt et mobilabonnement med fri data, ja så er det nok et nyere et at slagsen. Rigtig mange danskere har som regel slet ikke brug for et mobilabonnement med fri data. Vælger du alligevel et mobilabonnement med fri data inkluderet, er det godt at kende sine forholdsregler.
For ligesom med fri tale, så har teleselskaberne i Danmark noget de kalder "Fair usage" - politik. Denne politik går på, at der er en vis grænse for, hvor meget data du rent faktisk må bruge. Politikken variere fra teleselskan til teleselskab, men er som udgangspunkt et godt stykke over de 0,5 til 1,5 GB som en gennemsnitslig dansker anvender af data i måneden.
Data er som alt andet heller ikke gratis i udlandet. I udlandet er data noget dyrt, men også her variere det efter hvilket land du befinder dig i. Har du derfor fri data i Danmark, gælder dette ikke så snart du bevæger dig udenfor landets grænser.
Noget andet du skal være yderst opmærksom på når du anvender fri data er, at ligesom i udlandet, så er de steder i landet, hvor der anvendes satalitforbindelser heller ikke inkluderet i dit fri data mobilabonnement. Det er fx. på færger. Her kan en satelitforbindelse koste dig helt op til 100 kr. pr. MB, altså 1000 kr. pr. GB. Vælger du derfor at se en film på din mobil over søs, ja så kan det blive en dyr fornøjelse.

Kend dine forholdsregler

Der er altså flere ting der er gode at have med i bagagen når du vælger et mobilabonnement som inkludere enten fri tale, SMS eller data. Langt de fleste har fri SMS, og her er der heller ikke den helt store forskel. Vælger du et mobilabonnement med fri data, ja så er det godt at have sine forholdsregler i skik, for selvom du ikke tror det, så kan det blive dyrt. Det er dog vigtigt at pointere, at langt fra de fleste danskere har behov for fri data.

Populære udbydere

Gratis oprettelse!
4 stjerner
4,3/5 baseret på 21.559 Trustpilot anmeldelser
 • Ingen binding

 • Bedst til prisen

 • Virker i hele EU

ÆGTE FRI tale
5 stjerner
4,6/5 baseret på 1.159 Trustpilot anmeldelser
 • Ingen binding, ingen gebyrer

 • Nordens stærkeste netværk

 • Danmarks bedste kundeservice

Gratis oprettelse!
5 stjerner
4,7/5 baseret på 34.319 Trustpilot anmeldelser
 • Ingen binding, ingen gebyrer

 • Danmarks mest tilfredse kunder

 • Stærkeste dækning i DK