Der er allerede investeret milliarder på 5G-teknoligien på globalt plan og der bliver fortsat investeret. Men meget tyder på, at de mange investeringer ikke kommer Danmark og resten af Vesteuropa til gode.
Der har været meget snak om den nye 5G-teknolgi i den seneste tid og der er udsigt til licens-auktionen over 5G-frekvenserne vil finde sted næste år.
Danmark er dog ikke en af de førende lande i verden på udviklingen af 5G-netværket. En rapport, som netværksgiganten, Ericsson netop har udgivet, kan det læses at der kommer flere hundrede millioner 5G-abonnementer verden over i 2022- bare ikke særlig mange af dem i Danmark.
Ericsson skriver i rapporten, mobility rapport 2017, antallet af 5G-abonnementer på global plan vil ramme 500 millioner i år 2022.
Men 5G er ikke blot en næste generation af 4G, det er en helt ny teknologi, og den kræver at den pågældende enhed understøtter 5G-services og som er tilsluttet et 5G-netværk.
Danmark har endnu ikke gjort disse 5G-netværk klar, og det tyder på at man skal i gang, hvis man vil have følge med i den teknologiske udvikling.
Ifølge Ericsson’s rapport vil der nemlig være 90 procent af
mobilabonnementer i Danmark kørende på LTE-netværk i år 2022. Ydermere forudser Ericsson, at der kun vil være 5 procent af mobilabonnementer på 5G-netværk i Danmark i 2022.
Til sammenligning forventes der i Nordamerika at være 25 procent af mobilabonnementer på 5G-netværket og i Asien-Stillehavet vil der være 10 procent.
Det betyder altså, at Europa skal konkurrere på teknologi-fronten med nogle regioner, som er meget længere fremme i forhold til 5G. Hvis Ericssons forudsigelser holder stik, vil der altså være stor forskel på den teknologiske udvikling i henholdsvis Europa, Nordamerika og Asien-Stillehavet.
Hvis man følger rapporten, vil man også kunne se, at Østeuropa og Centraleuropa vil være bagud i forhold til antal mobilabonnementer på 5G-netværk. Både Latinamerika, Mellemøsten og Afrika vil også være markant bagud, hvis man holder sig til Ericssons rapport.
Når der udrulles ny generation af
mobilnetværk, er det almen kendt at både hastigheden og kapaciteten øges, men denne netværksteknologi ser ud til at blive mere end som så. 5G vil være en lidt anderledes form for netværksteknologi idet den er bygget til at kunne understøtte IoT (Internet of Things), som kort fortalt er alt enheder, som tilkobles internettet for at give bedre service. Det er altså ikke traditionelle computere, men som alligevel indeholder software, sensorer, internetforbindelse mv.
For at kunne bruge 5G, kræves endvidere en meget lav latency i mobilnetværket, og det er ikke alle netværk, der kan klare det endnu.