Det kan virke meget anonymt og ret uskyldigt at surfe rundt på det store internet. På få klik kan du finde informationer om netop det, du ønsker, og med Googles intelligente søgefunktion kan din søgning sågar skræddersyes til dig. Men har du egentlig styr på, hvor meget Google ved om dig og om de digitale fodspor, du efterlader på internettet?
I løbet af de seneste år har der været skærpet fokus på de store virksomheders lagring af den data og de spor, som vi mennesker hver dag efterlader på de forskellige internetbaserede medier. Men mediernes fokus på de virksomhedernes viden om os alle, har ikke umiddelbart ændret deres indsamling af data.
Men så igen, hvor meget ved Google egentlig om os, når det kommer til stykket?
Svaret fra eksperterne er ganske klart:
Alt.
”Det er fuldstændig vanvittigt, så megen information Google samler op om os,” siger Ivan Bager, webanalytiker i Nordea, til Politiken.dk.
Når du søger efter den næste film, du skal se, den næste restaurant, du vil besøge eller den næste rejse, du ville booke, så ved Google det. Når du benytter dig af søgefeltet på Google, som vi alle gør fra tid til anden, så starter den helt store Google-mekanisme netop sin dataindsamling, der naturligvis foregår diskret i baggrunden.
Og det giver Google en enestående mulighed for at udnytte og sælge dig til højstbydende køber.
Google tjener styrtende på dine data
Når du bevæger dig rundt på Googles søgetjeneste, er logget ind på din Google-mail eller Youtube, eller er ved at finde vej på Google Maps, så er de første til at vide det sjovt nok Google selv. Dine digitale fodspor fortæller en historie om dine præferencer og behov, som Google direkte kan videresælge til andre aktører, der dermed kan skræddersy et produkt, der passer netop til dine behov.
Du har måske lagt mærke til, at hvis du besøger et flyselskabs hjemmeside for at bestille en rejse eller en boghandel for at købe den næste fødselsdagsgave, så har det med pludselig at dukke op i din internetbrowser blot få timer eller dage senere. Det skyldes Googles værktøj Google Analytics, der ’gratis’ giver virksomheder mulighed for at finde ud af, hvordan du bevæger dig rundt på deres hjemmesider.
Google Analytics giver desuden virksomheder mulighed for at forfølge dig rundt på andre hjemmesider, når du én gang har vist interesse for et givent produkt eller service.
Du kan 'fjerne' dine fodspor
Det er heldigvis muligt at få nogle af dine fodspor til at forsvinde - om end det ikke vides nøjagtigt, om data rent faktisk bliver tilintetgjort. Bruger du Google Chrome som internetbrowser, kan din historik og dine såkaldte ’cookies’ slettes ved at besøge ’historik’, der blandt andet kan findes ved at benytte ’ctrl+h’ på en PC eller ’cmd+y’ på en Mac.
Vil du slette din søgehistorik på Google, kan den findes via linket www.google.dk/history, hvor dine søgninger kan fjernes fra dine profiler.
Om sletningen af data så rent faktisk finder sted hos Google, er et uløst mysterium, som flere analytikere igennem længere tid har spået tvivl om.