Mobiltelefoni til børn

Når børn skal have mobiltelefon, er det vigtigt at overveje behovet og hvilket abonnement og hvilket indhold der vil være behov for

Børns brug og tildeling af en mobiltelefon er ofte et opdragelsesspørgsmål, hvor forældrene tager stilling til hvornår, de selv mener, deres barn har brug for og bør få en telefon. Inden Apple introducerede os for iPhone og smartphonen kom på markedet, bestod mobilforbruget ofte blot af opkald, sms’er og downloads af ringetoner. Nu kan telefonen bruges til mange flere ting, og derfor kræver det også ofte en større introduktion fra forældrenes side, således børnene forstår, hvordan telefonen bruges, og hvilke risikofaktorer, der eventuelt kan være.

Har man taget valget om, at ens barn skal have en mobiltelefon er spørgsmålet - hvilket abonnement har barnet brug for og hvad er behovet?

Det er selvfølgelig meget individuelt om det primært er til spil og youtubebesøg eller om man hver dag skal ringe til forældre eller lignende. Derudover afhænger dataforbruget også af, om mobiltelefonen primært bruges inden for hjemmets fire vægge, hvor man kan lokke på husstandens wifi, eller om det bruges i den halv time lange bustur hver dag frem og tilbage mellem hjem og skole.

De fleste abonnementer indebærer i dag fri sms, og derfor drejer spørgsmålet sig ikke så meget om antal afsendte beskeder. Det er dog muligt at købe helt små abonnementer, hvor du udelukkende betaler for dit forbrug, altså for det eksakte antal sms’er og opkald. Ofte kan det dog bedre betale sig at købe det mindste og billigste abonnement, så barnet også har mulighed for at udforske mobilen og sende sms’er og mms’er uden at man som forælder skal tænke på forbrugets størrelse.

Generelt er der to faktorer, som man skal overveje, og eventuelt tage en snak om; forbrug af taletid og data.

  • Hvor meget skal barnet ringe?
  • Er der eventuelt gratis opkald imellem jer som familie, hvis I har samme abonnementsudbyder?
  • Bruges telefonen primært i hjemmet koblet på husstandens wifi?
  • Er barnet i daglige situationer, hvor der bruges data? Evt. i forbindelse med transporttid, skolebrug eller lignende.

Overordnet siger man, at børns forbrug af data ligger på omkring 1-2 gb pr. måned. Det er især Youtube og download af spil, som bruger meget data. Hvis underholdningen gennem Youtube og spil primært foregår derhjemme, vil dette dog dermed oftest foregå ved brug af wifi. Som eksempler siger man:

  • 10 min. Youtube film og musik pr. dag = 1,3 gb data/md.
  • 30 minutters Pokémon Go pr. dag = 200 mb data/md
  • 30 minutters online spil pr. dag = 50 mb data/md.

Det kan være svært at vide på forhånd, hvor stort forbruget er hos et barn, men en hovedregel er, at det egentligt er relativt lavt. Det kan være en god íde løbende at holde øje med forbrugets størrelse, så man ikke betaler for mere, end man har behov for, eller har en for lille pakke i forhold til forbruget.

Hvor meget kan du spare på dit mobilabonnement?

Siden 2014 har vi på MOBILABONNEMENTpriser.dk hjulpet danskere med at finde det bedste og billigste mobilabonnement på markedet. Måske vi kan hjælpe dig også?

Sammenlign mobilabonnement priser på kun 2 min og beregn nemt din årlige besparelse via vores søgemaskine.

Start søgning (Oktober 2021 priser)