I takt med den teknologiske udvikling, stiger den digitale overvågning Der er forskellige holdninger til overvågning, og der er mange forskelle måder at tale om det på, og også mange forskellige årsager til overvågning. Der kan altså både være fordele og ulemper ved overvågning, men vi kan nok alle blive enige om, at vi kun vil overvåges hvis det er til vores egen fordel eller har et helt konkret formål.
Så snart vores GPS er slået til på vores telefon, har en række apps adgang til vores fysiske placering. Der findes en række motion-apps, som tracker os når vi dyrker motion, så vi kan gemme vores data og bruge dem til at forbedre os eller konkurrere med andre. Mange deler deres oplysninger med omverdenen via sociale medier for at sikre sig, at motionen rent faktisk har fundet sted.
Social apps, såsom eksempelvis Facebook overvåger også vores færden i verden. Hvis vi vil uploade et billede eller ”tjekke ind”, kan vi vælge at oplægget automatisk får en fysisk placering med. Der er sågar kommet en funktion, som gør det muligt at se hvem af vores Facebook-venner, der befinder sig i nærheden af os. Herudover findes der apps, som udelukkende baserer sig på lokalitet. Man kan simpelthen få et overblik over hvem, der befinder sig i nærheden af ens egen fysiske placering, selvom man ikke kender dem. Det eneste det kræver er, at begge parter har app’en og GPS’en slået til. På den måde kan man lære nye mennesker at kende, som er i lokalområdet.
Herudover findes der apps, som kan bruges til at overvåge familiemedlemmer. Via Apples ”Find My iPhone” eller Samsungs ”Find My Mobile” kan man nemt følge en telefons fysiske placering. Det er også smart, hvis man får stjålet sin telefon.
Glympse tracker ens GPS-position. Hvis to personer har installeret app’en og begge har givet tilladelse, kan man hele tiden se, hvor den anden smartphone befinder sig henne. Det kan være, at nogle forældre synes det er rart, at kunne følge sine børn hvis de tager alene til og fra skole, og i sådanne tilfælde, kan denne form for overvågning være smart. Der findes også apps som sætter en alarm i gang, hvis den tror, at vi er bevidstløse. Det er eksempelvis app’en ManDown, som mærker telefonens bevægelser. Selv hvis telefonen lægger i en lomme, er den i bevægelse fordi vi trækker vejret. Men hvis vi falder om, og ligger fuldstændig stille, vil app’en observere at der ikke er nogen bevægelse overhovedet, og sætter dermed en alarm i gang, så personer i området bemærker at noget er galt. App’en skal naturligvis være aktiveret før det kan lade sig gøre.
Vi overvåges stort set hele tiden når vi er online. Det gør vi fordi hjemmesider vi gør brug af, bruger cookies for at kunne tracke vores online færden og finde reklamer og andet, som vi muligvis vil have interesse for. Der findes dog måder hvorpå vi kan undgå store dele af den overvågning, som finder sted. Man kan blandt andet nægte alle eller nogle apps adgang til lokalitet. Man kan også slå lokalitetstjenester helt fra på telefonen og på den måde være mere anonym, hvis man har det bedre med det.